Súlyos devizatartozás keletkezhet síbiztosítás nélkül


A Hargitán kívül, minden síbaleset költsége euróban keletkezik. Még a felvidéki Tátrában is egy rosszul sikerült lesiklás mentésének, kórházba szállításának és egészségügyi ellátásának a költségét is euróban kell kifizetnünk. Az ambuláns ellátás, a helikopteres mentés, vagy a kórházi számla minimum százezres, de inkább milliós költségeket jelent a családnak.

Sokan gondolkodnak úgy, hogy a párszáz kilóméterre lévő sípályától a hazajutás nem jelent komoly akadályt. Sajnos történhet olyan baleset, ahol keresést, helikopteres és/vagy szános mentést és kórházi ellátást kell igénybe venni, de a hazaszállítás is egy mentőautóval milliókba kerülhet.

Nyugaton minden síelő rendelkezik baleset-, és felelősségbiztosítással, nem véletlenül. Egyre többször találkozunk olyan esettel, ahol a károkozóval szemben a károsult érvényesíti az okozott kárt. Ráadásul ez is összetett, hiszen a sífelszerelésében esett kárt, a súlyosasbb esetben a kórházi kezelésének a költségét, de a munkából való kiesést is kifizettethetik velünk. Az utasbiztosítások tartalmaznak olyan fedezetet, amely ezeket a károkozásokat térítik. A síbiztosítások kiemeleten foglalkoznak ezekkel a tételekkel.

Egy távoli országból a haza utazás költségeire kell odafigyelni különösképpen, amelyet az utasbiztosítás fedezetei között megtalálunk. Egyre többen váltják ki az EEK-t, amely segítséget jelent, de számos dologra nem tér ki, különösen a síelés, vagy más veszélyes sport esetén. Az EEK annyit biztosít nekünk külföldön, mint amire az adott ország polgára is jogosult. A legtöbb ország társadalombiztosítója nem biztosítja a veszélyes sportok közben keletkezett balesetek ellátásának költségét, ezért van külföldön minden síelőnek megfelelő biztosítása.

Az EEK mellett egy egészségügyi ellátás önrészét sem téríti, nem nyújt poggyász-, baleset-, felelősségbiztosítást, tolmács sem áll a rendelkezésünkre, és számos olyan hasznos elemtől bukunk el, amelynek a hasznossága csak a baj esetén mutatkozik meg.

Vissza