Túlértékeljük az EEK-t, pedig az utasbiztosítást korántsem tudja helyettesíteni


A spórolás eszköze a hazai turisták körében az egyre népszerűbb EEK, amely általános egészségügyi ellátásra jogosít fel mindenkit, de a legtöbb káresetre nem terjed ki, illetve nem teljeskörű, szemben az utasbiztosítással. Az Európai Egészségkártyát néhány formanyomtatvány kitöltésével igényelhetjük az OEP-től.

Minden külföldre látogató magyarnak érdemes igényelnie ezt a kártyát, hiszen az adott ország állampolgáraihoz hasonló ellátást kínál, de sajnos elmarad a szolgáltatási színvonal az utasbiztosításokhoz képest.

Például, az EEK-t csak a szerződött partnereknél lehet felhasználni, míg az utasbiztosítást minden egészségügyi ponton, függetlenül az OEP szerződéstől, így a magánklinikákon is. Ez különösen fontos a tengerparti nyaraláskor, vagy síeléskor, mivel nincs az OEP-nek minden magánorvossal szerződése.

Az EEK nem téríti a fogorvosi ellátást, vagy a betegszállítást, de sebészeti beavatkozások önrészét, vagy épp a kórházi napidíjakat, amelyek tetemes összeget jelentenek. De az olyan "apróbb" szolgáltatások is hiányoznak, mint a poggyászbiztosítás, stornóbiztosítás, mentés és kutatás, vagy hozzátartozók ki, vagy hazaszállítása. Ennek megfelelően egy utasbiztosítás napi 2-300 forintos díja nem lehet elrettentő, a vállalt kockázatok tekintetében.

Vissza