Utasbiztosítás a külföldi utakra


Több felmérés alapján a szakemberek állítják, hogy egyre kevesebb magyar utazik egzotikus országokba. Inkább belföldi úti célt választanak vagy a szomszédos országokba szervezik útjaikat. Így az utazók nagy része autóval indul útnak és nagyon kevesen utaznak repülővel.

Ebből adódóan nagyon oda kell figyelni, mert külföldön sokkal nehezebb dolgunk van, ha autóval kerülünk bajba. Tehát nagyobb gondot kell fektetnünk a biztonságra.

Az itthon kötött casco biztosítások egy része nagy védelmet nyújt a külföldön történt balesetre vagy gépkocsi lopásra. De az egyszerű casco biztosítás nem terjed ki csak a baleset okozta kár költségeit fedezi, mint például sérült gépkocsi elszállítása vagy a bérautó biztosítása. Így fontolóra kell vennünk, hogy az utasbiztosítás megkötése mellett, jó ha kötünk asszisztenciabiztosítást is. Ez a biztosítás a műszaki költségeket is állja, bérautót biztosít, elszállíttatja a sérült gépjárművet, szerviz felkutatásában segít, sőt az ügyintézést is felvállalja. De a legfontosabb előnye, hogy külföldön is magyar nyelven érhető el, így bármiféle félreértést kikerülhet.

Ma már egyre több biztosító ajánlat között szerepel az asszisztencia.  Például az Aegon Biztosítónál csak a közlekedési balesetre kiterjedő biztosítása 188 Ft-ba kerül, míg a teljes körű asszisztenciabiztosítás 8000Ft.

Külföldön is rendben kell, hogy legyenek az utasbiztosítási papírjaink. Igaz ezt a rendszámunk alapján igazolhatjuk, de sok külföldi országban a zöldkártyát kérhetik. Mivel ez nálunk ingyen beszerezhető, sőt sok biztosító negyedévenként elküldi, így ezt soha ne hagyjuk otthon!!!

De figyeljünk arra is, hogy forgalmin és jogosítványunk se járjon le külföldi utunk során.

Ami nagyon fontos még, ha cégautóval indulunk útnak, legyen nálunk a tulajdonos írásos engedélye, ami nem csak magyarul, hanem angol nyelven is le legyen írva.

Internen is fontos utána járnunk, hogy egyes országokban milyenek a közlekedési szabályok. Például Anglia.

Műszakilag is nézessük át az autónkat!

Mielőtt útnak indulunk műszakilag is rendben kell, hogy legyen az autónk. A legjobb, ha szakemberrel nézetjük át!(abroncsok, guminyomás, olajszint, stb.)

Tehát az utasbiztosítás nagyon fontos! Az előző évekhez képest, egyre több egyéni utazó köt utasbiztosítást! Többen felismerték már, hogy egy-egy baleset vagy betegség alkalmával a több milliós egészségügyi számlák, akár 250Ft-os utasbiztosítási összeggel kivédhetők!

És ha autóval megyünk külföldre a mindössze 15%-al többe kerülő asszisztenciabiztosítást is jó ha megkötjük!

Vissza