Utasbiztosítás és/vagy Eu kártya


Mielőtt utazásra indulnánk fontos eldönteni, hogy utasbiztosítást kötünk vagy Eu kártyával indulunk útnak, vagy esetleg mindkettővel? Ha kártya nélkül veszünk igénybe szolgáltatásokat, akkor azért fizetnünk kell. Ez eltérhet attól a szolgáltatástól, mármint az összegtől, amit a kártyával kapott volna.

Haza érkezés után az utazónak a számlát a MEP-nak kell benyújtania, amit visszatérít az OEP, de csak annyit, amennyit a kártya használatával kapott volna az illető. A számla és az OEP kifizetett összegének a fennmaradó részét, a különbséget viszont az utazónak kell kifizetnie.

A szociálpolitikai egyezmények asz EU-n belül mások. Mindenkinek azt kell megfizetnie, amit a bizonyos Eu-s ország megkövetel. Erre megoldást csak az utasbiztosítás kínál.

Mindenkinek kötelessége saját maga számára a külföldi egészségügyi ellátások szolgáltatásait igénybe venni. A szociális rendszerek az Eu-n belül ugyanazt az egyenlő elbánást biztosítják mindenki számára.

Akár kártyával és utasbiztosítással is egyszerre bebiztosíthatjuk magunkat.

Ha külföldre utazunk, és Magyarországon biztosítva vagyunk és megbetegszünk, az Eu kártya az orvosilag szükséges ellátásokra feljogosít. Ilyen az oxigén terápia, szülés vagy dialízis.

Az utazás előtt ezt a kártyát a lakóhelyünkhöz tartozó egészségbiztosítási pénztár állítja ki. Itt be kell mutatnia személyigazolványt, TAJ kártyát, nyugdíjas igazolványt, munkáltatói igazolást, hallgatói jogviszony igazolását.

Az Európai Egészségbiztosítási kártya (EEK) felmutatásával az adott ország biztosított állampolgáraival egyenlő bánásmódban részesülnek.

Az adott országban csak azt a kórházat lehet igénybe venni, amelyik az egészségbiztosítóval van szerződésben. Ez azt is jelenti, hogy ha az adott országban egy bizonyos ellátásért önrészt kell fizetni, akkor azt nekünk is magyaroknak, ki kell fizetnünk.

Azért jó, ha utasbiztosítást kötünk vagy utasbiztosítást és EU kártyát, mert több uniós országban, mint például Belgium, Luxemburg vagy Hollandia, visszatérítéses rendszer működik, miszerint előre kell kifizetni az egészségügyi szolgáltatást, majd ezt később vissza térítik.

Az utasbiztosításnál egy nagyobb baleset, vagy sajnálatos halál esetén a biztosító nagyobb összeget is kifizet, sőt átvállalja a hozzátartozó kiutaztatását, a holttest haza utaztatását, stb. De ezt az összeghatárig teszi, mely a szerződésben lett lefektetve.

Tehát el kell döntenünk, hogy a biztosítás mellett szükség van e az Eu kártyára, vagy elegendő egymagában és nem kell órákat sorban állni az Eu kártya kiváltásáért.

Vissza