Utasbiztosítás piaci körkép


Míg a hazai utasbiztosítási piacról szinte csak a panaszt lehet hallani, addig az európai piac nagyban virágzik. Három nagy biztosítótársaság vezet e téren, az Allianz, a Generali és a Munich Re.

A nemrégiben megjelent utasbiztosítás díjakról és biztosítótársaságok bevételeiről készült nemzetközi felmérés szerint, a vizsgálatban résztvevő 20 európai országban az önálló utasbiztosítási piac díjbevétele 3,35 milliárd euróra tehető a 2012-es évben.

A legnagyobb utasbiztosítás piac az Egyesült Királyság, majd őket követi Németország, Norvégia, Hollandia, ennek ellenére a vezető országok utasbiztosítás díjai között is óriási különbség mérhető.

Az európai lakosok utazási kedve és szokásai 2007-től folyamatosan csökken, köszönhető ez a világválságnak, így az egy vagy több éjszakát magába foglaló külföldi utazások száma 351 millióról, 343 millióig csökkent 2012-re.

Az önállóan megkötött utasbiztosítások értékét Spanyolország és Olaszország vezeti, ebben az országban a fapados légitársaságok megjelenése is hozzásegített az utazások, s emellett az utasbiztosítások számának növekedéséhez.

A Munich Re a legjelentősebb utasbiztosítás szolgáltató az európai, önálló utasbiztosítások piacán, 20 országból 14 országban vannak jelen 275 szerződött partnerrel.

Az Allianz a második helyen áll, 255 tagot számláló partneri hálózattal, mind a 20 országot lefedi.

A Generali a harmadik helyen végzett, 16 országban van jelen, több mint 200 partnerrel dolgoznak együtt.

Vissza