Visszatérő kérdések: EEK vagy utasbiztosítás?


A nyári szabadságolós szezon előtt egész biztosan mindenkiben felmerül a kérdés, melyik az előnyösebb, nem utolsó sorban olcsóbb, az EEK, vagyis az Európai Egészségügyi Kártya, vagy az utasbiztosítás? Az EEK bár egy rendkívül praktikus és egyszerű módja annak, ha hirtelen megsérülnénk, akkor térítésmentessé teszi ellátásunkat sürgősség esetén.

Vagyis a kártya birtokában az EU-n belül térítésmentesen elláthatnak bennünket, ha az adott intézmény vagy orvos szerződésben áll az egészségbiztosítónkkal. Ellenben súlyos pénzekbe kerülhet egy kisebb baleset is.

Magánkórházak, magánorvosok esetében nem hivatkozhatunk az EEK-ra, sem akkor, ha elveszett poggyászunkat kellene megkeresni, vagy ahogyan a repülőjegy megtérítésére sem alkalmasak.

Bár az EEK, az utasbiztosítással ellentétben nem kerül pénzbe, nem is hasznosítható olyan sokoldalúan, mint egy megfelelően kiválasztott, majd kikalkulált utasbiztosítás.

Ha pedig utazásunk során olyan extrém sportokat is szeretnénk kipróbálni, mint a búvárkodás, vagy a síelés, akkor a mérleg nyelve egyértelműen az utasbiztosítás kötés felé billen.

Bár felmérések szerint még mindig kevesebben kötnek utasbiztosításokat, mint amennyi elvárható lenne, holott az egész procedúra néhány kattintás és az interneten keresztül is elvégezhető, s napi néhány száz forintért, akár milliós nagyságrendű biztosítottságot is magunkénak tudhatunk.

Vissza