A stornó biztosítás fontos részét képezi az utasbiztosításoknak

A stornó biztosítást, általában az utazás foglalásával egy napon érdemes kötni, az utasbiztosítással együtt.

Az ilyen jellegű plusz szolgáltatásokat, mint a stornó biztosítást, különdíj fejében köthetünk és csak kivételes esetekben fogadja el a biztosító társaság.

Az olyan általános kedvezőtlenül alakult körülményekre, mint a rosszra fordult időjárás, a kevés hó, vagy a munkahelyi szabadságolás elmaradására, nem hivatkozhatunk a biztosítónál.

Viszont a baleset, az előre nem látott egészségügyi probléma, haláleset, vagy akár egy betörés esetén a biztosító elfogadja és kifizeti az útlemondással járó károkat, az önrész levonásával. De vannak olyan feltételek egyes biztosítóknál, ahol egy rosszul sikerült felvételi, vagy érettségi eredményt is elfogadja.

Kizáró tényező, ha háború, vagy polgárháború alakul ki egy adott országban, vagy az utazó felelőtlenségéből fakadóan hiúsul meg az utazás.

Útlemondás esetén, a biztosítónak haladéktalanul, de legkésőbb 48 órán belül jelezni kell az eseményt. Fontos, hogy ha nem az utazási szerződéssel egy napon kötjük az utasbiztosítás mellé a stornó biztosítást, akkor a biztosítók a későbbi kötést követően egy bizonyos türelmi időt követően élesítik be a biztosítást, azaz a türelmi idő alatt bekövetkezett esetleges utazást meghíusító eseményt nem biztosítják.