A cégeknek fontos a vagyonbiztosítás


A hazai cégek még mindig érdeklődnek a vagyonbiztosítások iránt, a válság ötödik évében. Egy jól megválasztott termék biztos hátteret nyújt minden cégnek, még a nehéz gazdasági körülmények ellenére is. Komoly odafigyelést kell fordítani az értékkövetésre is.

Egy vagyonbiztosítás kiterjed a munkahelyi balesetekre is, amelyek költségét a TB kiszámlázza a munkaadónak. A lakásbiztosításokhoz hasonlóan, a vállalatok a minél alacsonyabb díj elérését tűzi ki célul, amely rendre alulbiztosításhoz vezet, esetleg egy komoly fedezetről mondanak le amelynek a hátránya egy kár esetén mutatkozik meg.

A kötést követő években a vállalatok általában nem fordítanak kellő figyelmet az értékkövetésre, így egy kért követően a biztosító alulbiztosítottnak minősíti a szerződéses ingatlant, és arányosan kevesebbet térít a kárból. Ennek elkerülését a kisebb összegű szerződések esetében automatikus indexálás, a nagyértékűeknél pedig adatközléssel oldják meg a cégek. Az anyagi gondokkal küzdő cégek pedig vállalják az alulbiztosítás kockázatát.

Sokszor egy vállalat akkor köt valamilyen vagyon- és felelősségbiztosítást, amikor hitelfelvétel, vagy pályázat, esetleg  törvényi előírásként teljesítik ezt a kötelezettségüket. Ebben az esetben nem mérlegelik sem a szolgáltatásokat, sem a fedezeteket a cégek, csak a díj és a szerződés megléte a fontos számukra.

A kiskereskedelmi cégek elsősorban lopásra, villámkárra, míg a mezőgazdasági cégek viharkárra kötnek biztosítást. A felelősségbiztosítások a munkavállalók által okozott károkra, illetve a munkahelyi balesetekre kötik elsősorban, míg az exportcégek a partnerek elvárásának megfelelően kötnek ilyen biztosítást.

Vissza