Az állam hatalmasat kaszál a biztosítási adóval


Bukni látszik a NGM indoklása a tervezett biztosítási adóval kapcsolatban. A szakértők figyelmeztetnek, hogy a tervezett adó hatvan milliárd forintot jelent, míg a biztosítók nyeresége harminc milliárd körül alakul. A külöbözetet pedig vagy saját forrásból biztosítják (miért tennék...?), vagy amit csak lehet áthárítanak az ügyfelekre.

A biztosítóknak újabb bevételi forrást jelent az egészségügyi szektor, ahová az állam több forrást nem tud biztosítani, így az újonan megjelenő pénz a biztosítóktól a lehető legjobbkor jönne az államnak és a biztosítóknak is. Nyugaton a biztosítók a kiadások negyedét, nyolcadát fedezik, ami egy hasonló magyarországi szint esetén 3-500 milliárdos piacot jelentene a biztosítóknak.

A biztosítóknak külön terhet jelent az ősszel bevezetett Szolvencia 2., ami milliárdos tőkeemelést jelent a piaci szereplőknek. Ezzel együtt, a jelen kiadások a díjbevétel csökkenés és a jövőbeni esetleges bevétel nem javítja a hangulatot.

A biztosítási adó olyan piallanatban éri az ágazatot, ahol a húzó gépjárműbiztosítási terület romokban hever. Igaz ugyan, hogy a biztosítók nagyobb KGFB állományt kezelnek mint 2007-ben, de a díjbevétel az akkori szint 70%-a csak körülbelül, és a szervíz és alkatrész árak is jelentősen emelkedtek az utóbbi időben, mivel a kezelt állományban a gépjárművek átlagéletkora jelentősen emelkedett.

A kötelező biztosítás díjbevétele nem egész 5%-al nőtt, viszont 25%-al csökkent az átlagdíj. Ennél csak a CASCO fronton elkeserítőbb a helyzet. A CASCO piac 2007 óta 5%-ot csökkent úgy, hogy az utolsó éveben, az azt megelőző időszakhoz képest volt egy 8 ezer darabos emelkedés.

Ezek a számok a részleges kockázatot nyújtó mini CASCO-k miatt van. Ezek a csökkentett biztosítások egy piaci igényt szolgálnak ki, de nem tudják azt nyújtani, amit egy ilyen terméktől elvárnának. A díjbevétel 30%-ot csökkent öt év alatt és a biztosítási adó miatt az ügyfelek nem fognak biztosítást kötni, a kiöregedő gépjárműparkban pedig kifutnak a CASCO biztosítások, amelyeket nem fizetnek majd a hitel kifutását követően. Ebben a szektorban a biztosítók többé kevésbé benyelik az adó mértékét, csak hogy ne veszítsenek ügyfelet.

Vissza