Nagy lesz a mozgolódás a vagyonbiztosítás körül


Komolyabb hatással lehet a vagyonbiztosításokra a biztosítási adó, mint azt gondolnánk. Az egyes termékfajtákra kivetett adó mértéke már ismert ugyan, de az általuk okozott reakciók termékenként eltérnek majd mind a biztosító, mind az ügyfelek tekintetében.

Míg a KGFB-ben egyértelműen a baleseti adó áthárítása történt, addig a lakás- és CASCO piacon nem ennyire egyértelmű a kép. A kötelező biztosításban a biztosítók évről évre lejjebb nyomták a díjakat, így már nem volt hova hátrálni. A baleseti adót az ügyfelek fizették, bár aki használt kötelező biztosítás kalkulátort, az megspórolhatta a baleseti adó mértékét.

A hazai autóparkban több, mint 4 millió gépjárműnek van kötelezője, de mivel ezt minden gépjárműre meg kell kötni, a szokásostól eltérő viselkedésre nem kell számítani sem az ügyfél, sem a biztosító tekintetében. A kötelező átlagdíja 23 ezer forintra csökkent 2012-ben, ennél alacsonyabb díjszint nem várható.

A CASCO területén a biztosítók és az ügyfelek reakciója is kiszámíthatatlan egyelőre. A biztosítók a helyzetüktől függően, részben, vagy egészben átvállalják majd az adó mértékét, hogy megtartsák az ügyfeleiket. A biztosítók ezen túl új, kevesebb kockázatot nyújtó, a mini CASCO-hoz hasonló termékekkel is reagálhatnak az eseményekre, amellyel a teljes CASCO-k háttérbe fognak szorulni.

Az ügyfelek biztos, hogy tömegével fogják felmondani azokat a szerződéseket, ahol az adó mértéke őket fogja terhelni. CASCO kalkulátorral szinte biztos, hogy a 15%-os adó megspórolható lesz. CASCO biztosítás mindössze 800 ezer autón van, és tipikusan csak a hiteles autókra kötnek ilyen jellegű biztosítást. A válság miatti keresletcsökkenés eredményeképpen a gépjárműpark elöregedése, a teljes CASCO-k kifutását is jelenti, hiszen nem hosszabbítják meg a tulajdonosok ezeket a szerződéseket. A CASCO átlagdíj nem éri el a 90 ezer forintot.

A lakásbiztosításoknál a biztosítók valószínűleg átvállalják majd a terhet az ügyfelektől, de a média felhajtás miatt sokan nézik meg online lakásbiztosítás kalkulátorral a jelenlegi szerződésüket. A régebbi, 4-5 éves szerződéseknél olcsóbb és több szolgáltatást kínáló lakásbiztosításokat fognak találni. A válság a minél alacsonyabb lakásbiztosítás díj felé nyomja majd az ügyfeleket, ami egyértelműen kevesebb fedezetet fog takarni.

Az utasbiztosításban is vegyes kép fogadhat bennünket, de jelentős változások nem lesznek, valószínűleg a biztosítók döntő részben átvállalják majd a terhet az utasoktól és minimális díjemelkedés lesz várható, vélhetően csak a szezont követően.

Vissza