Lakásbiztosítás 1X1


A lakásbiztosítás megkötése ingó és ingatlan vagyonunk védelmében rendkívül fontos. Ezért néhány mondatban összegyűjtöttük a legfontosabb dolgokat, melyet alább olvashat.

Lakásbiztosítást köthetünk ingó és ingatlan vagyonra, akár saját tulajdonról, akár béleményről van szó. A szerződőnek érdekeltnek kell lennie a vagyon megóvásában, tehát lehet bérlő és haszonélvező is.

A lakásbiztosítás fedezetek elsősorban az elemi károkra, mint a tűz, árvíz, villámcsapás, jég, vihar és szélvihar okozta károkra terjed ki, de tartalmazza a felelősségbiztosítás, lopást, rablást, rongálást is. Természetesen speciális elemek is léteznek, hogy minél jobban személyre lehessen szabni egy lakásbiztosítást, a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével. A katasztrófa károk közül a földrengéskár a legfontosabb az árvíz után, míg a vezetékes víz okozta károkra is sokan gondolnak szerződéskötéskor. A kiegészítő fedezetknél a felelősségbiztosításon kívül van lehetőség balesetbiztosítás kötésére is, illetve a garázsban tárolt gépjármű biztosítására is. Fontos lett az olyan exkluzív fedezet, mint az ebtartói felelősségbiztosítás, vagy az akvárium törés is.

A sokrétű fedzetek kiválasztásának megkönnyítésére a biztosítók úgynevezett dobozos lakásbiztosítás csomagokat hoztak létre, amelyek egyrészről olcsóbbak, viszont a csomagban nem alkalmazott, de a szerződőnek fontos fedezettel kiegészíthető a lakásbiztosítás.

Az ingó és ingatlan vagyon helyes meghatározása rendkívül fontos, bár az alulbiztosítottság a jellemző, de figyelni kell a túlbiztosítás elkerülésére is. A biztosítók mindig a valós kárértéket térítik meg maximum, 50%-os alulbiztosítottság esetében a valós kár 50%-t fogják kifizetni a károsultnak. A lakásbiztosítás kalkulátor lehetőséget kínál arra is, hogy új érték alapján szerződjünk, amely kár esetén a károsult vagyontárgy új beszerzési értékét téríti meg.

Gyakori ok az otthonbiztosítás megkötésére, hogy finanszírozás miatt kell megkötni. Ebben az esetben a finanszírozó, csak az ingatlan vagyon biztosítását írja elő, amelynek ő a kedvezményezettje. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az ingó vagyontárgyakat is biztosítsuk ilyen esetben. A lakásbiztosítás kalkulátor erre az eshetőségre is fel van készítve.

Az indexálás, vagy értékkövetés a biztosítóknál arra szolgál, hogy az oly jellemző alulbiztosítottságot elkerüljék a szerződők. A lakásbiztosítás évfordulóját megelőzően hatvan nappal a biztosító levélben értesíti a szerződőt az értékkövetés tényéről, amelyet írásban utasíthatunk el. Ilyenkor a levélben feltüntetésre kerül az új, indexált ingatlanbiztosítás díj is.

A biztosítók betörés, lopás és hasonló károkra történő szerződés esetén, a biztosított vagyontárgyaktól és a kockázat fajtájától függően előírhat különböző védelmi felszereléseket.

A lakásbiztosítás kárbejelentését két napon belül meg kell tenni, miközben a kárenyhítési kötelezettségünknek is eleget kell tenni. A biztosító szakemberei szemlét tartanak nagyobb kár esetében öt napon belül, de manapság a kisebb károkra a bejelentés alapján telefonon tesznek ajánlatot és mellőzik a szemlét. A kárt érdemes dokumentálni, fényképezni, bűncselekmény esetén a rendőri bejelentés mindenkép szükséges!

A szerződőknek érdemes tudnia, hogy amikor a biztosítótól megkapja az értékkövetésről szóló levelet, akkor még 30 nap áll a rendelkezésére, hogy az évfordulót megelőző 30. napig írásban eljuttassa a biztosítóhoz a felmondását, amennyiben nem kíván élni a lakásbiztosítással, vagy a lakásbiztosítás kalkulátor segítségével alacsonyabb díjú biztosítást talált. Erre jó eséllyel lehet pályázni!

Vissza