A biztosítás szektor idei éve talán jobb lesz a tavalyinál


A biztosítók elsőnegyedéves számaiból egyenlőre jobbnak látszik az idei év a tavalyinál. Az érdemi növekedést, a nyugdíj célú megtakarításban látja a biztosítás szakma.

A 2010-es évben a katasztrófakárok és a különadó is kiugró kiadást jelentett a biztosítóknak. A katasztrófakárok terén mindig van egy-egy kiugró év, de ez nem általános jelenség, idén már nem várható olyan nagy kiadás a biztosítóknak mint tavaly. A különadó könnyen beépülhet a biztosítás termékekbe, ha sokáig terheli a biztosítókat, ugyanis a piaci verseny eddig erősen lenyomta az árakat és nem volt betervezve biztosítás díjaiba a tavaly bevezetett különadó.

Az erős verseny elsősorban a kötelező biztosítás (KGFB) területét érinti. A kötelező biztosítás (KGFB) piac díjbevétele 10%-ot zsugorodott egy év alatt. Ennek okai több dologra vezethetők vissza, ilyen az éves fizetési mód választása, a csökkenő kárráfordítás eredményének visszajuttatása az ügyfeleknek, nincs régi és új ügyfél közötti különbségtétel, és a díjérzékeny ügyfeleknek kedvező az új biztosítók megjelenése a kötelező biztosítás (KGFB) piacán.

A biztosítási szektor a magánnyugdíj rendszerben hamarosan kifizetésre kerülő, majd 240 milliárdnyi reálhozam, valamilyen biztosítás termékbe történő visszacsatornázásában gondolkodik. Ennek érdekében a biztosítók többféle, de elsősorban egyszeri díjas életbiztosításban gondolkodnak. Az emberek már érzékelik, hogy az államra támaszkodni nem lehet, szükség van külön megtakarításra is.

A lakásbiztosítások aránya nem rossz annyira, hiszen az ingatlanok kétharmada biztosított. Ebben a szegmensben inkább a lakásbiztosítások alulbiztosításával van gond. A dobozos lakásbiztosítás megjelenése is ezt erősíti, hiszen olcsó, de általános lakásbiztosítás felváltotta a teljesen egyedi, személyre szabott lakásbiztosítást.

Vissza