Az otthonunk biztonságának az ára a lakásbiztosítás?

A legtöbben abban a hitben élünk, hogy a korábban, általában évekkel-évtizedekkel ezelőtt az ingatlanunkra megkötött lakásbiztosítás teljes védelmet biztosít.

Annak ellenére, hogy aktív keresőként eltöltött életünk nagy részét egy tehermentes ingatlan megszerzésére fordítjuk, mégsem látjuk el megfelelő védelemmel, pedig ma már egy átlagos ingatlanban is milliós tételek vannak, az ingatlan értékéről nem is beszélve, amelyek mellett egy lakásbiztosítás ára eltörpül!

Ezért szükséges, hogy évről évre (egy 8-10 éves biztosítást kötelezően) újra számoljuk-számoltassuk a lakásbiztosításunk díját, illetve egy-egy drágább használati cikk beszerzése, vagy lakásfelújítás után, a biztosításunkban ezeket a vagyongyarapodásokat tüntessük fel, mivel a biztosítók csak azt fizetik ki, amiről (értelemszerűen) tudnak!

CASCO Díjszámítás

Amennyiben Ön a közeljövőben tervezi, hogy lakásbiztosítást köt, iratkozzon fel MOST ingyenes hírlevelünkre. Ebben tájékoztatjuk Önt azokról az értékes információkról, melyek hasznosak és amelyekkel akár több tízezer forintot spórolhat meg biztosításai kapcsán.

lakásbiztosítás kalkulátor

A tapasztalatok szerint, a lakásbiztosítási kötvényben szereplő összegek jócskán alatta vannak a kártérítési igényeknek. Ezt jól példázza, hogy a lakosság, az elmúlt 8-10 évben, sokkal többet költött tartós fogyasztási cikkekre, mint amennyivel a biztosító társaságok a díjakat emelték. Ez az emelés jelenleg az inflációs rátának felel meg.

Ezekre a hiányosságokra akkor derül fény általában, amikor a biztosító, csak egy részét fizeti ki a kárunk pótlási értékének. Ezt elkerülendő, időről időre felül kell vizsgálni a lakásbiztosításunkat, így nem érhet meglepetés. Hiszen, ha végig gondoljuk, hogy a lakásbiztosításunk megkötése óta mekkora változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, a legtöbben meglepődünk. Itt természetesen új berendezési tárgyakra, ékszerekre, műszaki cikkekre, és lakásfelújításra-bővítésre gondolhatunk!

Mindenre figyelnünk kell a lakásbiztosításunk megkötésekor, nem szabad csak a díj alapján dönteni. Ha nem szeretjük a meglepetéseket, akkor a lakásbiztosítás megkötése előtt, a biztosítási szolgáltatásokat alaposan meg kell nézni és azok figyelembe vételével lehet és kell döntenünk.

Hiba, ha csak a lakásra kötünk biztosítást, míg a benne található ingóságokra nem! Nem csak azért, mert arányaiban elenyésző a díj különbözete, hanem betörés, villámcsapás, csőtörés, vihar és üvegkár, illetve árvíz esetén nem fizet a biztosító. Legtöbbször ez akkor fordul elő, amikor lakáscélú hitel felvételének az egyik feltétele az ingatlanra kötendő lakásbiztosítás. A bankokat természetesen csak az ingatlan biztonsága érdekli, az ingóságé nem, de az legyen a mi gondunk!

Mi is az a pótlási (újra beszerzési) érték?

Lakásbiztosítás megkötésénél, minden esetben a pótlási értékre való szerződést javasoljuk! Ebben az esetben, a biztosító egy káresemény kapcsán, a vagyontárgyunk pótlási (újra beszerzési) értékének megfelelő kártérítését kapjuk. Azaz, ha villámcsapás következtében a 4 éves laptop javíthatatlanul tönkre megy, nem a 4 éves, pár tízezer forintos árát téríti a biztosító, hanem egy új, hasonló tudású készülékét, annak az árától függetlenül!

Fontos még egyszer megemlíteni, hogy a lakásbiztosításunkat és a tényleges vagyoni helyzetünket folyamatosan hozzuk összhangba! A legjobb, ha évről évre, a lakásbiztosításunk fordulópontja előtt átgondoljuk, hogy milyen újabb változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, amelyek szerepelnek a kötvényünkben is.

Ezzel megoldható az, hogy a vagyongyarapodásról a biztosító is tudomást szerezzen. Így egy káresemény során, mivel bejelentettük a vagyongyarapodást, a biztosító nem csak tört értéket, hanem teljes értéket fizet, tehát nem csak a veszteség egy része térül meg. Gondoljuk csak meg, ha például van gyermek a családban, a gyerekszoba felszerelése is folyamatosan cserélődik a bútora (ovis, iskolás, gimnazista), technikai felszerelése is korának megfelelően nő, mindig megjelennek és cserélődnek az eszközei (tv, számítógép, digitális játékok, stb.).

A lakásbiztosítási szerződés újrakötése díjmentes, bár a havi díjban lehet emelkedés a megnövekedett biztosítási érték miatt. Az alulbiztosítottságot, ami ebben a szegmensben komoly probléma, mindenképp érdemes elkerülni!

Számlát kell hozni!

A kárt három-nyolc napon belül be kell jelenteni a biztosítónak a telefonon vagy írásban a kár bejelentő lap kitöltésével, majd függően az eseménytől kérhet a biztosító további szükséges papírokat, pl.: tűzkár esetén a tűzoltósági jegyzőkönyvét, betöréses lopásnál a rendőrség által kiadott dokumentumot.

Azokról a vagyontárgyakról, melyek nagyobb értéket képviselnek, mindenképp meg kell őriznünk a számlát, mivel a biztosító felé igazolnunk kell az értéket. Számlát, a 150-200 ezer forintos értéktől kérik a biztosítók. Egyszerűbb esetekben (pl.: kisebb beázás), sokszor elegendő, ha felhívjuk a biztosítót és bemondás alapján felajánlanak egy összeget. Ebben az esetben nincs kár szakértés, papírozás, stb., csak utalja a biztosító az összeget.

Lakásbiztosítás megkötésekor az átlagos újraépítési összeg meghatározását ajánljuk, amely lakásbiztosítási összeg meg kellene, hogy egyezzen az ingatlan újraépítésének az összegével, azonos minőségben és anyagokban.

A természeti katasztrófák hatására minimálisan nő a lakásbiztosítások száma. Sajnos, a több biztosító által bevezett ALL RISK lakásbiztosítások sem nyújtanak fedezet minden kárra, hiába magasabb a díja az átlag biztosításokénál. Az egyik legnagyobb gondot okozó kár, a belvíz esetére sem köthető, kizáró tényező.1 2 3 4 5 > >>200 milliós a kár a vörösiszap miatt a Generali Biztosítónál

2017-09-10 12:53:00

Devecseren és Kolontáron a Generali Biztosító által biztosított 8 házban mintegy 30 millió Ft a kár. Egy üzem és a többi ott lévő üzlet kára pedig 168 millió Ft-ra rúg. A vörösiszap által okozott kár egyik fele a lakóépületeket rongálta, a másik részről pedig az ingóságokat.

Tovább a(z) 200 milliós a kár a vörösiszap miatt a Generali Biztosítónál hírreA lakásbiztosítást is fel kell mondani

2013-07-01 03:03:00

A biztosítók változtattak a gyakorlatukon vagyonbiztosítások esetében. Korábban elég volt, ha a CASCO vagy a lakásbiztosítás esedékes díját nem fizettük be és a biztosító felmondta a szerződést. Ma már egy ilyen megoldás drága lehet, mivel minden biztosító peresíti ezeket a jogos követeléseit az ügyfelekkel szemben.

Tovább a(z) A lakásbiztosítást is fel kell mondani hírreJelentősen csökkent a lakásbiztosítás szerződéses állomány

2013-06-04 00:03:00

2012-ben több mint 40 ezer lakásbiztosítás szerződéssel csökkent a biztosítók állománya, az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A szerződések felmondása mögött a családi kasszák kimerülése húzódik meg, a megkérdezettek szeretnének biztosítást, de nem engedhetik meg maguknak, vagy már nem tudják fizetni.

Tovább a(z) Jelentősen csökkent a lakásbiztosítás szerződéses állomány hírreTermészeti katasztrófák - lakásbiztosítások

2013-05-27 03:03:00

A lakásbiztosítással rendelkezők 70%-ánál történt már valamilyen káresemény. A szerződők az ingó és ingatlan vagyont biztosítják leginkább, ahol az üvegtörés és az elemi kártól való félelem a leggyakoribb. A kimutatások alapján a villámcsapás, a tűz és a vezetékes víz is komoly károkat okoz évente, így nem árt átnézni a lakásbiztosítás szerződést.

Tovább a(z) Természeti katasztrófák - lakásbiztosítások hírreA lakásbiztosítással fedezett ingatlanok aránya nem mozdul évek óta

2013-04-16 16:17:00

A környező országok biztosítottságát figyelembe véve, a nyugati országokhoz minimális elmaradásban vagyunk. Viszont Szlovákia, vagy Románia tekintetében fényévekre előrébb járunk a lakásbiztosítás kérdésében, ennek ellenére a hazai piacon súlyos problémának mondható az alulbiztosítás.

Tovább a(z) A lakásbiztosítással fedezett ingatlanok aránya nem mozdul évek óta hírreSok lakásbiztosítás szerződés nem fedezné a károkat

2013-03-17 17:17:00

A szakértői vélemények szerint, a lakásbiztosítások ötöde alulbiztosított, azaz nem fedezné az ingatlan helyreállítását kár esetén. A díjak lenyomásának legegyszerűbb módja, ha az ügyfél alulbiztosít, ami viszont káreset bekövetkeztekor katasztrófális eredménnyel is zárulhat, hiszen a biztosító arányosít a kárkifizetéskor.

Tovább a(z) Sok lakásbiztosítás szerződés nem fedezné a károkat hírreEgyre többen mondanak le a lakásbiztosításról

2013-02-20 08:24:00

Egyre szaporodnak a biztosítás nélküli lakások, pedig a legtöbb esetben egy élet munkája van benne. A tulajdonosokat anyagi szempontok vezérlik, mivel a régi szerződések díjai magasak. A legtöbbjük nem is tudja, hogy lakásbiztosítás kalkulátor segítségével könnyedén találhat magának pár ezer forintért biztonságot.

Tovább a(z) Egyre többen mondanak le a lakásbiztosításról hírre10%-os adó van a lakásbiztosításokon

2013-01-10 08:08:00

2013. januárjától kötött lakásbiztosításokra 10%-os biztosítási adót számítanak, de a verseny miatt maximum az adó felét tudják a biztosítók áthárítani. Az új adó alanya a biztosító és az éves díj alapján kell befizetniük a biztosítások után az adó összegét.

Tovább a(z) 10%-os adó van a lakásbiztosításokon hírreA lakásbiztosítást megkötni senkinek sem kötelező!

2012-12-15 02:02:00

Egy ingatlan mindenki számára a legnagyobb érték. Egy otthon a legfontosabb, melyet nem szabad lakásbiztosítás nélkül hagyni. Nagyon sok kedvező konstrukció van már a lakásbiztosítások terén. Figyelni kell arra, hogy milyen feltételek mellett kötjük meg ezt a fajta biztosítást, hiszen nagyon fontos, hogy az otthonunk megfelelően legyen bebiztosítva.

Tovább a(z) A lakásbiztosítást megkötni senkinek sem kötelező! hírreA lakásbiztosításokat is érdemes évente felülvizsgálni

2012-11-22 05:05:00

Az éghajlati változások által bekövetkező egyre hevesebb viharok komoly erőpróba elé állítják a biztosítókat. A lakosság háromnegyede rendelkezik valamilyen lakásbiztosítással, de az avulás ellen az évenkénti áttekintés ajánlott, amellyel nem csak a díjon lehet spórolni, hanem a szerződés szolgáltatásait is lehet emelni.

Tovább a(z) A lakásbiztosításokat is érdemes évente felülvizsgálni hírre