Az otthonunk biztonságának az ára a lakásbiztosítás?

A legtöbben abban a hitben élünk, hogy a korábban, általában évekkel-évtizedekkel ezelőtt az ingatlanunkra megkötött lakásbiztosítás teljes védelmet biztosít.

Annak ellenére, hogy aktív keresőként eltöltött életünk nagy részét egy tehermentes ingatlan megszerzésére fordítjuk, mégsem látjuk el megfelelő védelemmel, pedig ma már egy átlagos ingatlanban is milliós tételek vannak, az ingatlan értékéről nem is beszélve, amelyek mellett egy lakásbiztosítás ára eltörpül!

Ezért szükséges, hogy évről évre (egy 8-10 éves biztosítást kötelezően) újra számoljuk-számoltassuk a lakásbiztosításunk díját, illetve egy-egy drágább használati cikk beszerzése, vagy lakásfelújítás után, a biztosításunkban ezeket a vagyongyarapodásokat tüntessük fel, mivel a biztosítók csak azt fizetik ki, amiről (értelemszerűen) tudnak!

CASCO Díjszámítás

Amennyiben Ön a közeljövőben tervezi, hogy lakásbiztosítást köt, iratkozzon fel MOST ingyenes hírlevelünkre. Ebben tájékoztatjuk Önt azokról az értékes információkról, melyek hasznosak és amelyekkel akár több tízezer forintot spórolhat meg biztosításai kapcsán.

lakásbiztosítás kalkulátor

A tapasztalatok szerint, a lakásbiztosítási kötvényben szereplő összegek jócskán alatta vannak a kártérítési igényeknek. Ezt jól példázza, hogy a lakosság, az elmúlt 8-10 évben, sokkal többet költött tartós fogyasztási cikkekre, mint amennyivel a biztosító társaságok a díjakat emelték. Ez az emelés jelenleg az inflációs rátának felel meg.

Ezekre a hiányosságokra akkor derül fény általában, amikor a biztosító, csak egy részét fizeti ki a kárunk pótlási értékének. Ezt elkerülendő, időről időre felül kell vizsgálni a lakásbiztosításunkat, így nem érhet meglepetés. Hiszen, ha végig gondoljuk, hogy a lakásbiztosításunk megkötése óta mekkora változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, a legtöbben meglepődünk. Itt természetesen új berendezési tárgyakra, ékszerekre, műszaki cikkekre, és lakásfelújításra-bővítésre gondolhatunk!

Mindenre figyelnünk kell a lakásbiztosításunk megkötésekor, nem szabad csak a díj alapján dönteni. Ha nem szeretjük a meglepetéseket, akkor a lakásbiztosítás megkötése előtt, a biztosítási szolgáltatásokat alaposan meg kell nézni és azok figyelembe vételével lehet és kell döntenünk.

Hiba, ha csak a lakásra kötünk biztosítást, míg a benne található ingóságokra nem! Nem csak azért, mert arányaiban elenyésző a díj különbözete, hanem betörés, villámcsapás, csőtörés, vihar és üvegkár, illetve árvíz esetén nem fizet a biztosító. Legtöbbször ez akkor fordul elő, amikor lakáscélú hitel felvételének az egyik feltétele az ingatlanra kötendő lakásbiztosítás. A bankokat természetesen csak az ingatlan biztonsága érdekli, az ingóságé nem, de az legyen a mi gondunk!

Mi is az a pótlási (újra beszerzési) érték?

Lakásbiztosítás megkötésénél, minden esetben a pótlási értékre való szerződést javasoljuk! Ebben az esetben, a biztosító egy káresemény kapcsán, a vagyontárgyunk pótlási (újra beszerzési) értékének megfelelő kártérítését kapjuk. Azaz, ha villámcsapás következtében a 4 éves laptop javíthatatlanul tönkre megy, nem a 4 éves, pár tízezer forintos árát téríti a biztosító, hanem egy új, hasonló tudású készülékét, annak az árától függetlenül!

Fontos még egyszer megemlíteni, hogy a lakásbiztosításunkat és a tényleges vagyoni helyzetünket folyamatosan hozzuk összhangba! A legjobb, ha évről évre, a lakásbiztosításunk fordulópontja előtt átgondoljuk, hogy milyen újabb változások álltak be ingó és ingatlan vagyonunkban, amelyek szerepelnek a kötvényünkben is.

Ezzel megoldható az, hogy a vagyongyarapodásról a biztosító is tudomást szerezzen. Így egy káresemény során, mivel bejelentettük a vagyongyarapodást, a biztosító nem csak tört értéket, hanem teljes értéket fizet, tehát nem csak a veszteség egy része térül meg. Gondoljuk csak meg, ha például van gyermek a családban, a gyerekszoba felszerelése is folyamatosan cserélődik a bútora (ovis, iskolás, gimnazista), technikai felszerelése is korának megfelelően nő, mindig megjelennek és cserélődnek az eszközei (tv, számítógép, digitális játékok, stb.).

A lakásbiztosítási szerződés újrakötése díjmentes, bár a havi díjban lehet emelkedés a megnövekedett biztosítási érték miatt. Az alulbiztosítottságot, ami ebben a szegmensben komoly probléma, mindenképp érdemes elkerülni!

Számlát kell hozni!

A kárt három-nyolc napon belül be kell jelenteni a biztosítónak a telefonon vagy írásban a kár bejelentő lap kitöltésével, majd függően az eseménytől kérhet a biztosító további szükséges papírokat, pl.: tűzkár esetén a tűzoltósági jegyzőkönyvét, betöréses lopásnál a rendőrség által kiadott dokumentumot.

Azokról a vagyontárgyakról, melyek nagyobb értéket képviselnek, mindenképp meg kell őriznünk a számlát, mivel a biztosító felé igazolnunk kell az értéket. Számlát, a 150-200 ezer forintos értéktől kérik a biztosítók. Egyszerűbb esetekben (pl.: kisebb beázás), sokszor elegendő, ha felhívjuk a biztosítót és bemondás alapján felajánlanak egy összeget. Ebben az esetben nincs kár szakértés, papírozás, stb., csak utalja a biztosító az összeget.

Lakásbiztosítás megkötésekor az átlagos újraépítési összeg meghatározását ajánljuk, amely lakásbiztosítási összeg meg kellene, hogy egyezzen az ingatlan újraépítésének az összegével, azonos minőségben és anyagokban.

A természeti katasztrófák hatására minimálisan nő a lakásbiztosítások száma. Sajnos, a több biztosító által bevezett ALL RISK lakásbiztosítások sem nyújtanak fedezet minden kárra, hiába magasabb a díja az átlag biztosításokénál. Az egyik legnagyobb gondot okozó kár, a belvíz esetére sem köthető, kizáró tényező.1 2 3 4 5 > >>Lakástűzre is van fedezet a lakásbiztosításában?

2017-12-20 04:04:00

Az ünnepek alatt bejelentett tűzesetek száma 50%-al megugrik az év más időszakához képest. A biztosítók az év első kilenc hónapjában 20 milliárd forintot költenek a lakástüzek kártalanítására, amely összeg 15 milliárddal nő az utolsó negyedévben. Éves szinten hatezer lakástűz keletkezik.

Tovább a(z) Lakástűzre is van fedezet a lakásbiztosításában? hírreAz online is elérhető lakásbiztosítások összehasonlítása

2017-11-19 16:18:00

Egy ingatlan biztosítás nagyon fontos. Ennek ellenére mégsem fordítanak sokan elég figyelmet arra, hogy a lakásukat, házukat biztosítsák. A lakásbiztosítások összehasonlítása után rájöhetünk arra, hogy valóban melyik biztosítási társaságnál járunk a legjobban.

Tovább a(z) Az online is elérhető lakásbiztosítások összehasonlítása hírre200 milliós a kár a vörösiszap miatt a Generali Biztosítónál

2017-09-10 12:53:00

Devecseren és Kolontáron a Generali Biztosító által biztosított 8 házban mintegy 30 millió Ft a kár. Egy üzem és a többi ott lévő üzlet kára pedig 168 millió Ft-ra rúg. A vörösiszap által okozott kár egyik fele a lakóépületeket rongálta, a másik részről pedig az ingóságokat.

Tovább a(z) 200 milliós a kár a vörösiszap miatt a Generali Biztosítónál hírreLakásbiztosítás váltás időszerűsége

2016-11-26 08:06:00

Egy lakásbiztosítás váltás akkor válik időszerűvé, amikor az ingó és ingatlan vagyon tekintetében nagyobb változás történik. Ennek tükrében három-négyévente, viszont a biztosítók díjcsökkentései, és szolgáltatás illetve fedezet kiterjesztések következtében akár évente is megéri áttekinteni a szerződést.

Tovább a(z) Lakásbiztosítás váltás időszerűsége hírrePosta lakásbiztosításra váltsuk le a régen kötöttet!

2015-11-19 05:05:00

Magyarországon az emberek többségének nincsen semmilyen más vagyona csak a saját ingatlana, otthona. Ezek mindegyike milliós nagyságrendű értéket képvisel. Ha a biztosítás régi, akkor új Posta lakásbiztosításra van szükség. A több évvel ezelőtt kötöttek többsége nem tartalmazza a mai modernebb élet találmányait, amit rendszeresen használunk otthonunkban.

Tovább a(z) Posta lakásbiztosításra váltsuk le a régen kötöttet! hírreLakásbiztosítást mindig meg kell újítani

2015-01-05 16:17:00

A biztosítások piaca is mindig újabb csomagokat kínál az ügyfelek számára. Ezekkel érdemes tisztában lenni, hiszen másképpen nem jutunk jó lehetőségekhez. A lakásbiztosítások terén szélesebb választék van szinte minden évben.

Tovább a(z) Lakásbiztosítást mindig meg kell újítani hírreA lakásbiztosítást is fel kell mondani

2013-07-01 03:03:00

A biztosítók változtattak a gyakorlatukon vagyonbiztosítások esetében. Korábban elég volt, ha a CASCO vagy a lakásbiztosítás esedékes díját nem fizettük be és a biztosító felmondta a szerződést. Ma már egy ilyen megoldás drága lehet, mivel minden biztosító peresíti ezeket a jogos követeléseit az ügyfelekkel szemben.

Tovább a(z) A lakásbiztosítást is fel kell mondani hírreJelentősen csökkent a lakásbiztosítás szerződéses állomány

2013-06-04 00:03:00

2012-ben több mint 40 ezer lakásbiztosítás szerződéssel csökkent a biztosítók állománya, az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A szerződések felmondása mögött a családi kasszák kimerülése húzódik meg, a megkérdezettek szeretnének biztosítást, de nem engedhetik meg maguknak, vagy már nem tudják fizetni.

Tovább a(z) Jelentősen csökkent a lakásbiztosítás szerződéses állomány hírreTermészeti katasztrófák - lakásbiztosítások

2013-05-27 03:03:00

A lakásbiztosítással rendelkezők 70%-ánál történt már valamilyen káresemény. A szerződők az ingó és ingatlan vagyont biztosítják leginkább, ahol az üvegtörés és az elemi kártól való félelem a leggyakoribb. A kimutatások alapján a villámcsapás, a tűz és a vezetékes víz is komoly károkat okoz évente, így nem árt átnézni a lakásbiztosítás szerződést.

Tovább a(z) Természeti katasztrófák - lakásbiztosítások hírreA lakásbiztosítással fedezett ingatlanok aránya nem mozdul évek óta

2013-04-16 16:17:00

A környező országok biztosítottságát figyelembe véve, a nyugati országokhoz minimális elmaradásban vagyunk. Viszont Szlovákia, vagy Románia tekintetében fényévekre előrébb járunk a lakásbiztosítás kérdésében, ennek ellenére a hazai piacon súlyos problémának mondható az alulbiztosítás.

Tovább a(z) A lakásbiztosítással fedezett ingatlanok aránya nem mozdul évek óta hírre